Conflictcentrum Arbeidsmediation

Mediation op het werk?

Binnen 30 minuten een offerte en binnen 3 werkdagen een intake.

Offerte aanvragen 
Binnen 30 mintuten in uw mailbox
Gratis whitepaper


Meer informatie

Relaties

Begeleide communicatie om een relatie te herstellen

Snel en oplossingsgericht

Mediation kan snel plaatsvinden (binnen een week)

Vertrouwen

Vertrouwelijke zaken blijven vertrouwelijk

Advies

Adviseren en sparren om conflicten op te lossen

Conflicten op de werkvloer komen vaker voor dan je denkt. Meningsverschillen tussen collega’s, spanningen tussen werkgever en werknemer of teamconflicten kunnen zorgen voor een verstoorde werksfeer en verminderde productiviteit. Mediation op het werk biedt een effectieve manier om misverstanden uit de weg te ruimen en op een constructieve manier tot een oplossing te komen.


Een onafhankelijke mediator helpt bij het herstellen van de communicatie en begeleidt beide partijen in het vinden van een gezamenlijke oplossing. Dit voorkomt escalatie, langdurige conflicten en zelfs juridische procedures.


Arbeidsmediators van Conflictcentrum die ingezet worden bij mediation op het werk:

  • Hebben een MfN-certificeringen en werken onpartijdig en eerlijk.
  • Werken volgens de MfN voorwaarden.
  • Helpen medewerker en organisatie naar oplossingen.
  • Werken vertrouwelijk en zorgen voor een vlekkeloos proces.

Wat is mediation op het werk?

Mediation op het werk is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke mediator de communicatie tussen conflicterende partijen herstelt en helpt bij het vinden van een gezamenlijke oplossing. In tegenstelling tot juridische procedures is mediation laagdrempelig, snel en gericht op een duurzame samenwerking.


Een arbeidsconflict juridisch uitvechten kan lang duren en brengt vaak onnodige kosten en stress met zich mee. Mediation biedt een snellere en constructieve manier om het conflict op te lossen, waarbij beide partijen invloed houden op de uitkomst.


Mediation kun je inzetten om:

  • Arbeidsconflicten tussen werkgever en werknemer – Bijvoorbeeld over functioneren, werkdruk of contractkwesties.
  • Teamconflicten – Botsende karakters, onduidelijke taakverdeling of spanningen binnen een afdeling.
  • Slechte communicatie en misverstanden – Onuitgesproken verwachtingen of onduidelijkheden over verantwoordelijkheden.
  • Verzuim en re-integratieproblemen – Conflicten rondom ziekteverzuim of terugkeer naar werk.
  • Conflicten tussen collega’s

Voorbeelden van mediation op het werk

Conflict tussen twee collega’s over samenwerking

Sanne en Mark werken samen op de marketingafdeling van een bedrijf, maar botsen regelmatig over werkwijzen en communicatie. Mark vindt dat Sanne te langzaam werkt en te veel overleg nodig heeft, terwijl Sanne vindt dat Mark haar vaak overrult en beslissingen neemt zonder afstemming. De spanningen lopen zo hoog op dat samenwerken onmogelijk lijkt, en hun manager begint klachten te ontvangen van andere collega’s die de negatieve sfeer merken.


Beide collega’s weigeren nog langer met elkaar samen te werken en het werk lijdt hieronder. De manager overweegt een van hen over te plaatsen, maar wil eerst mediation proberen.


Tijdens mediation krijgen Sanne en Mark de kans om hun frustraties en verwachtingen uit te spreken in een neutrale setting. De mediator helpt hen om onderliggende misverstanden bloot te leggen en betere afspraken te maken over samenwerking en communicatie. Dankzij mediation leren ze effectiever samen te werken, wat de productiviteit én de werksfeer ten goede komt.

Mediation bij een conflict tussen een werknemer en leidinggevende

Pieter is een ervaren projectmanager die het gevoel heeft dat zijn nieuwe leidinggevende, Anouk, hem niet serieus neemt. Anouk wil meer structuur in het team en verlangt meer rapportages, terwijl Pieter vindt dat hij al jaren zelfstandig werkt en deze controle overbodig is. Het wederzijdse vertrouwen is beschadigd en de communicatie wordt steeds stroever.


Pieter voelt zich ondergewaardeerd en overweegt ontslag te nemen, terwijl Anouk twijfelt of Pieter nog in haar team past. Het risico bestaat dat Pieter vertrekt of dat er formele functioneringsproblemen worden aangekaart, wat het conflict zou verergeren.


De mediator helpt beide partijen om hun verwachtingen en behoeften te bespreken. Pieter krijgt ruimte om uit te leggen waarom hij zich gecontroleerd voelt, terwijl Anouk duidelijk maakt waarom structuur belangrijk is. Tijdens mediation wordt een compromis bereikt: Pieter levert voortaan maandelijkse rapportages, maar krijgt verder de vrijheid om zijn werk zelfstandig in te delen. Hierdoor wordt het conflict opgelost zonder dat een van beide partijen hoeft te vertrekken.

Teamconflict over taakverdeling en werkdruk

Een team van vijf medewerkers in een salesafdeling heeft steeds vaker conflicten over wie welke taken op zich neemt. Sommige teamleden voelen dat ze te veel werk krijgen, terwijl anderen vinden dat ze worden overspoeld met onrealistische targets. De teamleider merkt dat de prestaties achteruitgaan en dat er een gespannen sfeer hangt op de afdeling.


Het team raakt steeds meer verdeeld in ‘kampen’ en onderlinge irritaties nemen toe. Dit leidt tot verzuim en een daling in de productiviteit. De teamleider overweegt ingrijpen, maar wil eerst kijken of mediation kan helpen.


Tijdens mediation worden alle teamleden betrokken en krijgen ze de ruimte om hun frustraties te uiten. De mediator begeleidt het gesprek en helpt het team bij het opstellen van nieuwe taakverdelingsafspraken en een eerlijke werklastverdeling. Er ontstaat meer begrip tussen de teamleden en een actieplan om effectiever samen te werken. Hierdoor verbetert de samenwerking en daalt de werkdruk voor iedereen.

Brochure Mediation Conflictcentrum

Mediation op het werk?

Binnen 30 minuten een offerte en binnen 7 dagen een intake.

OFFERTE AANVRAGEN 
Binnen 30 minuten in uw mail
GRATIS WHITEPAPER
Meer informatie

Wat anderen over ons zeggen

Flexibiliteit
“Flexibiliteit, bereidheid mee te denken, persoonlijk contract, prettige persoonlijkheden.”
Logo Scalda onderwijs
Mevrouw S.B.
Snelheid & transparantie
“Snelheid van handelen, transparantie over het proces en kritisch over de oplossingsrichtingen.”
Logo provincie Zeeland
De heer HJS. V.
Veel energie
“Jullie steken veel energie in het meedenken in oplossingen en onderzoeken wat passend is.”
Logo Vebego
Mevrouw B.K.
Wat een energie
“De tijd en moeite die erin gestoken wordt om helder te krijgen wat het vraagstuk is. Van daaruit na een intake met een gedegen voorstel komen. Dat geeft vertrouwen over de gekozen aanpak. Blijf werken zoals jullie werken. Top!”
Veiligheidsregio Zeeland Logo
De heer T.R.
Uitzonderlijk snel
“Een uitzonderlijk snelle, flexibele en laagdrempelige dienstverlening. Ik ben zeer tevreden en hoop dat het lang duurt voordat ik jullie weer in moet schakelen.”
Coroos logo
Mevrouw K.M.

Denken in oplossingen

“De complexe zaken durven benoemen, de constructieve confrontatie opzoeken, ieder wijzen op en helpen met het nemen van zijn eigen verantwoordelijkheid, steun bieden waar nodig en denken in oplossingen en vooruitkijken en kennis van zaken."
Omroep Zeeland logo
Mevrouw R.J.

Mediation op het werk helpt bij...

Oplossen van conflict

Oplossen van conflicten

Arbeidsmediation biedt een platform voor medewerkers om onderliggende issues aan te pakken, misverstanden te verhelderen en tot een wederzijds acceptabele oplossing te komen.
Herstellen van werkrelatie

Herstellen van werkrelatie

Arbeidsmediation helpt bij het herstellen van professionele relaties na een conflict, door communicatie te verbeteren en samenwerking te bevorderen.
Voorkomen van juridische procedures

Voorkomen van juridische procedures

Door conflicten op te lossen voordat ze escaleren, kan arbeidsmediation helpen dure en tijdrovende rechtszaken te voorkomen.
Aanpakken van geschil tussen werknemer en werkgever

Aanpakken van geschillen tussen management en medewerkers

Mediation biedt een neutrale grond om meningsverschillen tussen leidinggevenden en hun teamleden te bespreken en op te lossen.
Bevorderen van inclusiviteit en inclusie

Bevorderen van diversiteit en inclusie

Arbeidsmediation kan ingezet worden om kwesties van diversiteit, inclusie, en gevoelens van discriminatie of uitsluiting op de werkvloer aan te pakken, waardoor een meer inclusieve werkomgeving wordt gecreëerd.
Verbeteren van communicatie

Verbeteren van communicatie en samenwerking

Arbeidsmediation kan helpen de communicatie en samenwerking binnen teams te verbeteren door het aanpakken van onderliggende oorzaken van miscommunicatie of conflicten.

Een fijnere werkplek maken van uw bedrijf?

Bij Conflictcentrum begrijpen we dat conflicten op de werkvloer onvermijdelijk zijn, maar de wijze waarop deze worden opgelost, kan het verschil maken in het bevorderen van een positieve en productieve werkomgeving. Daarom bieden wij gespecialiseerde arbeidsmediation aan, gericht op het effectief aanpakken en oplossen van werkgerelateerde geschillen. Ons team van gecertificeerde mediators werkt onpartijdig en doelgericht om open dialoog en wederzijds begrip tussen partijen te faciliteren.

Of het nu gaat om meningsverschillen tussen collega's, prestatieproblemen, of geschillen over arbeidsvoorwaarden, onze arbeidsmediation is ontworpen om tot de kern van het conflict te komen en werkbare oplossingen te vinden die voor alle betrokkenen acceptabel zijn. We streven ernaar om de communicatie te herstellen, relaties te verbeteren en, waar mogelijk, de partijen weer samen te brengen in een constructieve werkrelatie


Een mediator van Conflictcentrum:

  • Heeft een MfN-certificaat en werkt onpartijdig en eerlijk.
  • Werkt samen met Conflictcentrum en volgt hun regels en waarden.

Onze experts...

Zijn MfN-gecertificeerd.

Zijn neutraal en onafhankelijk.

Zorgen voor volledige ondersteuning of ontzorging.
Kunnen snel aan de slag met uw mediationcasus.

Zijn doorgewinterd in het oplossen van complexe situaties.

Mediators

Problemen of geschillen snel oplossen.