Conflictcentrum Arbeidsmediation

Mediation bij een arbeidsconflict tijdens ziekte?

Binnen 30 minuten een offerte en binnen 3 werkdagen een intake.

Offerte aanvragen 
Binnen 30 mintuten in uw mailbox
Gratis whitepaper


Meer informatie

Relaties

Begeleide communicatie om een relatie te herstellen

Snel en oplossingsgericht

Mediation kan snel plaatsvinden (binnen een week)

Vertrouwen

Vertrouwelijke zaken blijven vertrouwelijk

Advies

Adviseren en sparren om conflicten op te lossen

Een arbeidsconflict tijdens ziekte kan zowel voor werkgever als werknemer een lastige situatie zijn. Wanneer een werknemer ziek is, ontstaan er soms spanningen over re-integratie, werkhervatting of verzuimbegeleiding. Dit kan leiden tot misverstanden en zelfs een verstoorde arbeidsrelatie.

Mediation biedt in deze gevallen een neutrale en gestructureerde manier om het conflict op te lossen. Door middel van onafhankelijke begeleiding van een ervaren arbeidsmediator kunnen werkgever en werknemer opnieuw in gesprek gaan en samen tot een oplossing komen.


Arbeidsmediators van Conflictcentrum die helpen bij arbeidsconflicten tijdens ziekte:

  • Hebben een MfN-certificaat en werken onpartijdig en eerlijk.
  • Werken volgens de MfN-richtlijnen.
  • Geven het ook aan als het een andere ‘route’ beter lijkt.
  • Houden alles wat besproken wordt geheim en zorgen voor een vlekkeloos proces. 

Wat is mediation bij een arbeidsconflict tijdens ziekte?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, waarbij een onafhankelijke en neutrale mediator helpt om het gesprek tussen werkgever en werknemer te herstellen. Het doel is om samen tot werkbare en duurzame afspraken te komen, zonder dat een conflict escaleert in een juridische strijd.


Een arbeidsconflict juridisch uitvechten kan lang duren en brengt vaak onnodige kosten en stress met zich mee. Mediation biedt daarentegen een snellere en constructieve manier om het conflict op te lossen, waarbij beide partijen invloed houden op de uitkomst.


Bij een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer kan mediation helpen om:

  • Meningsverschillen over re-integratie
  • Discussies over verzuimbegeleiding
  • Onbegrip en gebrek aan communicatie
  • Dreigend ontslag of beëindiging van het dienstverband

Voorbeelden van arbeidsmediation tijdens ziekte

Re-integratieproblemen na burn-out

Martijn werkt als teamleider in een logistiek bedrijf en heeft een burn-out gekregen. Na enkele maanden ziekteverlof wil de werkgever dat hij begint met re-integreren. Martijn voelt zich echter nog niet klaar om te werken en ervaart druk van zijn leidinggevende. De werkgever vindt op zijn beurt dat Martijn te weinig initiatief toont en dat de re-integratie te traag verloopt.


De communicatie tussen Martijn en zijn werkgever verslechtert. De werkgever dreigt het loon op te schorten vanwege onvoldoende medewerking aan de re-integratie. Martijn voelt zich onder druk gezet en overweegt zich ziek te melden voor onbepaalde tijd.


Tijdens mediation worden de zorgen van beide partijen besproken. De mediator helpt om wederzijdse verwachtingen helder te krijgen. Er wordt een realistisch re-integratieplan opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met Martijns herstelproces en de wensen van de werkgever. Door betere communicatie en haalbare afspraken voelt Martijn zich gesteund en kan hij op een gezonde manier re-integreren.

Onenigheid over de bedrijfsarts en loondoorbetaling

Sophie is al vijf maanden ziek thuis vanwege chronische rugklachten. De werkgever heeft een bedrijfsarts ingeschakeld, die aangeeft dat Sophie deels zou kunnen werken. Sophie is het daar niet mee eens en vindt dat haar klachten onderschat worden. De werkgever overweegt het loon stop te zetten als Sophie niet meewerkt aan de adviezen van de bedrijfsarts.


Sophie voelt zich niet serieus genomen en denkt dat de werkgever haar onder druk zet om te werken terwijl ze daar fysiek niet toe in staat is. De werkgever is gefrustreerd omdat hij vindt dat Sophie onterecht volledige rust neemt en niet constructief meedenkt. Hierdoor dreigt een juridische strijd over loondoorbetaling.


De mediator helpt om de zorgen en standpunten van beide partijen inzichtelijk te maken. Tijdens mediation wordt besproken hoe Sophie zich voelt en waarom ze moeite heeft met de adviezen van de bedrijfsarts. Er wordt afgesproken om een second opinion aan te vragen en een nieuw plan op te stellen dat rekening houdt met Sophie’s situatie en de bedrijfsbelangen. Hierdoor wordt escalatie en juridische strijd voorkomen.

Arbeidsconflict leidt tot ziekmelding en dreigend ontslag

Peter is een administratief medewerker en heeft al langer spanningen met zijn leidinggevende. Na een verhitte discussie meldt Peter zich ziek met klachten van stress en oververmoeidheid. De werkgever vermoedt dat Peter zijn ziekte gebruikt als een manier om een arbeidsconflict te rekken en overweegt een ontslagprocedure te starten.


Beide partijen spreken niet meer met elkaar en het conflict escaleert. De werkgever heeft twijfels over de werkelijke reden van Peter’s ziekmelding en Peter voelt zich onbegrepen en onder druk gezet om weer te werken.


Tijdens mediation wordt besproken of er een manier is om de samenwerking te herstellen of dat een andere oplossing beter is. Uiteindelijk komen beide partijen overeen dat voortzetting van de arbeidsrelatie niet haalbaar is. Dankzij mediation wordt een exit-regeling opgesteld waarin Peter een transitievergoeding krijgt en de werkgever verdere juridische stappen voorkomt. Dit zorgt voor een respectvolle afronding van het dienstverband.

Brochure Mediation Conflictcentrum

Mediation bij een arbeidsconflict tijdens ziekte?

Binnen 30 minuten een offerte en binnen 5 werkdagen een intake.

OFFERTE AANVRAGEN 
Binnen 30 minuten in uw mailbox
GRATIS WHITEPAPER
Meer informatie

Wat anderen over ons zeggen

Flexibiliteit
“Flexibiliteit, bereidheid mee te denken, persoonlijk contract, prettige persoonlijkheden.”
Logo Scalda onderwijs
Mevrouw S.B.
Snelheid & transparantie
“Snelheid van handelen, transparantie over het proces en kritisch over de oplossingsrichtingen.”
Logo provincie Zeeland
De heer HJS. V.
Veel energie
“Jullie steken veel energie in het meedenken in oplossingen en onderzoeken wat passend is.”
Logo Vebego
Mevrouw B.K.
Wat een energie
“De tijd en moeite die erin gestoken wordt om helder te krijgen wat het vraagstuk is. Van daaruit na een intake met een gedegen voorstel komen. Dat geeft vertrouwen over de gekozen aanpak. Blijf werken zoals jullie werken. Top!”
Veiligheidsregio Zeeland Logo
De heer T.R.
Uitzonderlijk snel
“Een uitzonderlijk snelle, flexibele en laagdrempelige dienstverlening. Ik ben zeer tevreden en hoop dat het lang duurt voordat ik jullie weer in moet schakelen.”
Coroos logo
Mevrouw K.M.

Denken in oplossingen

“De complexe zaken durven benoemen, de constructieve confrontatie opzoeken, ieder wijzen op en helpen met het nemen van zijn eigen verantwoordelijkheid, steun bieden waar nodig en denken in oplossingen en vooruitkijken en kennis van zaken."
Omroep Zeeland logo
Mevrouw R.J.

Mediation tussen werkgever en werknemer helpt bij...

Oplossen van conflict

Oplossen van conflicten

Arbeidsmediation biedt een platform voor medewerkers om onderliggende issues aan te pakken, misverstanden te verhelderen en tot een wederzijds acceptabele oplossing te komen.
Herstellen van werkrelatie

Herstellen van werkrelatie

Arbeidsmediation helpt bij het herstellen van professionele relaties na een conflict, door communicatie te verbeteren en samenwerking te bevorderen.
Voorkomen van juridische procedures

Voorkomen van juridische procedures

Door conflicten op te lossen voordat ze escaleren, kan arbeidsmediation helpen dure en tijdrovende rechtszaken te voorkomen.
Aanpakken van geschil tussen werknemer en werkgever

Aanpakken van geschillen tussen management en medewerkers

Mediation biedt een neutrale grond om meningsverschillen tussen leidinggevenden en hun teamleden te bespreken en op te lossen.
Bevorderen van inclusiviteit en inclusie

Bevorderen van diversiteit en inclusie

Arbeidsmediation kan ingezet worden om kwesties van diversiteit, inclusie, en gevoelens van discriminatie of uitsluiting op de werkvloer aan te pakken, waardoor een meer inclusieve werkomgeving wordt gecreëerd.
Verbeteren van communicatie

Verbeteren van communicatie en samenwerking

Arbeidsmediation kan helpen de communicatie en samenwerking binnen teams te verbeteren door het aanpakken van onderliggende oorzaken van miscommunicatie of conflicten.

Een fijnere werkplek maken van uw bedrijf?

Bij Conflictcentrum begrijpen we dat conflicten op de werkvloer onvermijdelijk zijn, maar de wijze waarop deze worden opgelost, kan het verschil maken in het bevorderen van een positieve en productieve werkomgeving. Daarom bieden wij gespecialiseerde arbeidsmediation aan, gericht op het effectief aanpakken en oplossen van werkgerelateerde geschillen. Ons team van gecertificeerde mediators werkt onpartijdig en doelgericht om open dialoog en wederzijds begrip tussen partijen te faciliteren.

Of het nu gaat om meningsverschillen tussen collega's, prestatieproblemen, of geschillen over arbeidsvoorwaarden, onze arbeidsmediation is ontworpen om tot de kern van het conflict te komen en werkbare oplossingen te vinden die voor alle betrokkenen acceptabel zijn. We streven ernaar om de communicatie te herstellen, relaties te verbeteren en, waar mogelijk, de partijen weer samen te brengen in een constructieve werkrelatie


Een mediator van Conflictcentrum:

  • Heeft een MfN-certificaat en werkt onpartijdig en eerlijk.
  • Werkt samen met Conflictcentrum en volgt hun regels en waarden.
  • Helpt medewerkers van begin tot eind met hun meldingen.
  • Geeft zowel werknemers als werkgevers advies.
  • Is makkelijk te benaderen door alle werknemers.
  • Houdt alles wat besproken wordt geheim.
  • Laat actief van zich horen op de werkvloer

Onze experts...

Zijn neutraal en onafhankelijk.

Helpen vervelende situaties te voorkomen.

Zorgen voor volledige ondersteuning of ontzorging.

Zijn MfN-gecertificeerd.

Zijn doorgewinterd in het oplossen van complexe situaties.

Mediators

Problemen of geschillen snel oplossen.